Infopaket för bilköpare

oletko ostamassa autoa

Börja med att överväga vilken typ av bil som passar dig bäst. Pendlar du i tätort eller drar du husvagn på centraleuropeiska motorvägar? Vilka dina minimikrav bör vara beror på hur du vill använda bilen. Tänk också på miljön och på ditt koldioxidavtryck!

Om du köper begagnat, ska du försäkra dig om att du vet vem som äger bilen. Uppgifterna om den lagliga ägaren finns i Trafis register.

Ta reda på bilens skick så noga du kan. Fråga ägaren om bilens historia och om eventuella krockskador. Vi rekommenderar att du anlitar en expert Autotohtori för att låta bedöma bilens allmänna kondition.

En viktig känning av samspelet mellan dig och bilens funktioner – inte minst bromsarna – får du vid provkörningen. Kör alltså en tillräckligt lång sträcka. Kolla också att belysningen och signalanordningarna fungerar.

Varje bilmärke har sina kännetecknande drag och kanske också typiska svagheter. I besiktningsstatistiken som A-Katsastus sammanställt kan du titta efter olika bilmärkens och -modellers karakteristiska fel.

Kontrollera att bilens ägare har betalt fordonsskatten och att bilen är besiktigad på behörigt sätt. Fyll i registreringsintygets hela anmälningsdel – uppgifterna om den nya ägaren samt överlåtelsedatum och underskrifter – i samråd med säljaren. Kontrollera också att intygets anmälningsdel och tekniska del motsvarar varandra.

Kom ihåg att försäkra bilen inom sju dagar! Tecknar du din trafikförsäkring senare än en vecka efter köpet blir nämligen försäkringspremien högre. Anmälan till bilregistret ska likaså göras inom sju dagar efter att du tagit emot bilen. Obs! Registeranmälan om ägarbyte är obligatorisk även om bilen är avställd, dvs. har tagits ur trafik.

Se också

Tidsbeställning på registreringsnumret

Var finns närmaste betjäningsställe?