Vi rekommenderar att alla som besöker A-Katsastus betjäningsställen tar med sig och använder ansiktsmask under körprovet och vid behov också i kundutrymmena om det uppstår trängsel. Vi ber er också hålla ett lämpligt skyddsavstånd. Tack för samarbetet!

Att köpa bil utomlands

Tänker du köpa bil utomlands? Även om du och säljaren kanske har ett gemensamt språk rekommenderar vi att du inte gör affären ensam. Ta i stället med en sakkunnig person som kan hjälpa dig kontrollera att fordonet och dokumenten är i ordning.

Undersök handlingar, utrustning och skick

Granska fordonet och dess utrustning i lugn och ro.

Jämför fordonet med uppgifterna i registreringsintyget. De så kallade harmoniserade registreringsintyg som numera används inom EU består av två delar: den tekniska delen (del I) och anmälningsdelen (del II).

Kontrollera noga

  • Registreringstecknet
  • Tillverkningsnumret
  • Uppgifterna om ägaren
  • Att fordonets konstruktion är den ursprungliga
  • Eventuella ändringar i konstruktionen – dels sådana som registrerats, dels andra ändringar som du upptäcker
  • De senaste besiktningarna

Granska mätarställningen och fordonets tekniska skick samt be säljaren om kontrollkortet över den senaste periodiska besiktningen.

Provkör fordonet tillsammans med säljaren.

Försäkra dig om säljarens identitet samt om hans eller hennes rätt att sälja fordonet.

När du för ut fordonet ur landet måste du ha med dig klara bevis på att äganderätten övergått till dig: en specificerad faktura och ett överlåtelseintyg, båda undertecknade, samt registreringshandlingarna.

Alla länder kräver inte att fordon som exporteras stryks ur registret, men genom att avregistrera fordonet blir du genast kvitt ansvaret för eventuella försäkringspremier etc.