Auton ostajan tietopaketti

oletko ostamassa autoa

Aloita harkitsemalla minkälainen auto sinulle sopii. Ajatko lyhyitä työmatkoja taajama-alueella vai vedätkö matkailuperävaunua Keski-Euroopan moottoriteillä – käyttö määrittää vähimmäisvaatimukset. Muista myös ympäristöasiat ja jättämäsi hiilijalanjälki.

Mikäli ostat käytetyn auton, varmistu sen omistajasta. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin rekisteriin on merkitty ajoneuvon laillinen omistaja.

Varmistu mahdollisimman perusteellisesti käytetyn auton kunnosta. Omistajalta on hyvä selvittää auton käyttöhistoria ja mahdolliset kolarivauriot. Suositamme, että käytät asiantuntijaa (Autotohtori) auton kunnon yleiseen arviointiin.

Koeajo antaa tärkeää tuntumaa ajoneuvoon ja mm. jarruihin. Aja riittävän pitkä matka ja tarkista myös valojen ja merkkilaitteiden toiminta.

Eri automerkeillä on myös omat ominaisuutensa ja mahdolliset tyypilliset heikkoudet. Hyvä tapa varmistua ajoneuvon malli- ja merkkikohtaisista tyypillisimmistä vioista on A-Katsastuksen katsastustilasto.

Tarkista, että omistaja on maksanut ajoneuvoveron ja auto on asianmukaisesti katsastettu. Täytä rekisteriotteen ilmoitusosan kaikki tiedot yhdessä myyjän kanssa: uuden omistajan tiedot, luovutuspäivämäärä ja allekirjoitukset. Tarkista, että rekisteriotteen ilmoitus- ja tekninen osa vastaavat toisiaan.

Muista vakuuttaa ajoneuvo seitsemän päivän kuluessa. Vakuutusmaksua korotetaan, jos kaupasta on kulunut yli 7 päivää. Myös rekisteri-ilmoitus on tehtävä 7 päivän sisällä luovutuksesta.

Huom.: Liikennekäytöstä poistetun eli "seisonnassa" olevan auton omistajan vaihdoksesta on myös tehtävä rekisteri-ilmoitus.

Haluatko varata ajan?

Ohje Muokkaa varausta