Ajoneuvon ostaminen ulkomailta

Suositus on, että et tee autokauppaa ulkomailla yksin, vaikka osaisitkin puhua myyjän kanssa yhteistä vierasta kieltä. On hyvä ottaa asiantunteva kumppani mukaan kaupan tekoon. Hän auttaa varmistamaan, että ajoneuvo ja siihen liittyvät asiapaperit ovat varmasti kunnossa.

Tarkasta ajoneuvon asiapaperit, varustelu ja kunto

Tarkasta kaupan kohteena oleva ajoneuvo ja sen varustelu kiireettömästi.

Vertaile ajoneuvoa sen rekisteröintitodistuksesta ilmeneviin tietoihin. EU-maassa rekisteröidyn ajoneuvon rekisteröintitodistus on nykyisin ns. harmonisoitu kaksiosainen asiakirja, joka koostuu teknisestä osasta ja ilmoitusosasta (osat I ja II).

Tutki huolellisesti

  • Rekisteritunnus
  • Valmistenumero
  • Omistajatiedot
  • Rakenteiden alkuperäisyys
  • Todettavissa olevat ja rekisteriin merkityt rakennemuutokset
  • Suoritetut viimeisimmät katsastukset

Tarkasta matkamittarilukema ja ajoneuvon tekninen kunto sekä kysy myyjältä tarkastuskorttia viimeksi suoritetusta määräaikaiskatsastuksesta.

Käy myyjän kanssa koeajolla.

Varmistu myyjän henkilöllisyydestä ja ylipäätään oikeudesta käydä ajoneuvosta kauppaa.

Selkeät todistukset omistusoikeuden siirtymisestä eli yksilöity kauppalasku ja luovutustodistus allekirjoitettuina sekä rekisteröintiasiakirjat on ehdottomasti saatava heti ajoneuvon maastaviennin yhteydessä mukaan.

Kaikissa maissa ei edellytetä ulkomaille vietävää ajoneuvoa poistettavaksi rekisteristä, mikä toimenpide kuitenkin varmistaa välittömästi mm. vakuutusmaksuista vapautumisen.