Katsastuksen lakimuutos 2018

Katsastuskäytäntöihin hyödyllisiä muutoksia

Keväällä 2018 (20.5.) voimaantullut lakimuutos poisti ajoneuvoilta tarkasti rajatun ajanjakson, milloin ajoneuvo voitiin katsastaa. Muutoksen jälkeen ajoneuvon voi katsastaa milloin tahansa. Muutos helpottaa olennaisesti esimerkiksi huollon ja katsastuksen yhdistämistä.

Muutos toi hyötyä myös käytettyjen autojen kauppaan

Koska kiinteä katsastusaika poistui, niin vastaisuudessa autot voidaan katsastaa myös ennen myyntiä, ajoneuvon käyttöönottopäivästä riippumatta. Tällöin esimerkiksi katsastus ja Autotohtori-tarkastus voidaan helposti yhdistää. Auton iästä riippuen ennen myyntiä suoritetulla katsastuksella voi saada ”ajoaikaa” jopa kaksi vuotta. Luonnollisesti moni asiakas huomioi ostopäätöstä tehdessään juuri tehdyn katsastuksen. 
Lue lisää: www.autotohtori.fi

Myös katsastusvälit muuttuivat

Samassa yhteydessä tuli muutos myös katsastusväleihin. Viimeisen katsastuspäivän voit selvittää helposti Trafin sähköisestä palvelusta tai ajoneuvosi rekisteröintitodistuksesta, jos olet sellaisen vielä saanut.

Katsastuksessa on lakimuutoksen jälkeen huomioitava esimerkiksi se, että ennen 20.5.2018 käyttöönotetun ajoneuvon ensimmäinen katsastus tulee tehdä 20.5.2018 jälkeen vielä vanhojen sääntöjen mukaisesti viimeiseen päivään mennessä. Heti kun katsastus on tehty 20.5.2018 jälkeen, niin ajoneuvoa alkavat koskea uudet säännöt. Henkilö- ja pakettiautojen ensimmäinen katsastus on suoritettava viimeistään sinä päivänä, kun käyttöönottopäivästä on kulunut neljä vuotta (aiemmin kolme vuotta).

Sen jälkeen katsastus tehdään kahden vuoden välein siihen asti, kunnes käyttöönottopäivästä on kulunut kymmenen vuotta. Kymmenvuotiaat ja sitä vanhemmat henkilö- ja pakettiautot katsastetaan edelleen vuoden välein. Raskaan kaluston katsastusväleihin ei tullut muutoksia, mutta muuten muutos koskee myös niitä.

Tämä hieman hankalasti muotoiltu siirtymäsäännös avautuu parhaiten muutamalla esimerkillä:

Esimerkki 1.
Henkilöauto, joka on käyttöönotettu 30.4.2013 => katsastus tehty 30.4.2018 (uusi asetus ei vielä voimassa). Seuraava katsastus tehdään vielä vanhojen säännösten mukaisesti eli katsastus viimeistään 30.4.2019 mennessä. Tätä seuraava katsastus menee sitten uuden lain mukaisesti eli katsastus viimeistään sinä päivänä, kun kaksi vuotta on kulunut edellisestä katsastuksesta.
                                         
Esimerkki 2.
Henkilöauto, joka on käyttöönotettu 20.5.2013 => katsastettu 20.5.2018 (uusi asetus jo voimassa). Seuraava katsastus menee uuden asetuksen mukaisesti eli katsastus viimeistään 20.5.2020 mennessä.

Esimerkki 3.
Henkilöauto, joka on käyttöönotettu 1.1.2018 => ensimmäinen katsastus vanhojen säännösten mukaisesti eli 1.1.2021 mennessä ja sen jälkeen viimeistään kahden vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta.

Esimerkki 4.
Henkilöauto, joka on käyttöönotettu 20.5.2018 => ensimmäinen katsastus 20.5.2022 mennessä ja sen jälkeen viimeistään kahden vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta.