Perävaunut ilmestyvät keväällä liikenteeseen

A-Katsastus - perävaunu

Monille autoilijoille perävaunu on tuttu ja tarpeellinen laite. Niitä ilmestyy varsinkin keväisin liikenteen joukkoon. Peräkärryllä saa kuskattua kevään alkajaisiksi mökkivarusteet talvisuojasta takaisin mökille tai uudet terassilaudat rautakaupasta kotiin. Eikä pidä unohtaa, että asuntovaunumatkailu on mitä hienoin tapa viettää vapaa-aikaa. Perävaunun käyttöönotossa on hyvä palauttaa mieleen muutamia asioita, joilla välttyy monelta harmilta.

Yleisesti henkilö- ja pakettiautojen vedettäväksi tarkoitetut perävaunut jaetaan kahteen luokkaan: O1- ja O2-luokat. Helpoiten nämä tunnistaa siitä, että O1-luokan perävaunuissa ei tarvitse olla jarruja. O2-luokan perävaunut ovat aina jarrullisia. O1-luokan perävaunuja ei tarvitse katsastaa, mutta O2-luokan vaunu on katsastettava kahden vuoden välein. Seuraavan katsastusajan näkee rekisteröintitodistuksesta.

Perävaunun kytkeminen vetokoukkuun vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Kun perävaunun vetolaite on asetettu auton vetokoukkuun, on vielä muistettava miten se kyseisessä perävaunussa lukitaan. Perävaunujen lukitustoiminnoissa on eroja ja virheellinen lukitus voi johtaa perävaunun irtoamiseen ajon aikana. Myös auton irrotettavan vetokoukun lukituksesta on syytä varmistua. Jarrullisissa perävaunuissa on turvavaijeri, jonka tarkoituksena on kytkeä perävaunun jarrut päälle, jos vaunu irtoaa autosta. Turvavaijeri onkin aina syytä kiinnittää auton vetokoukkuun. Kunkin perävaunun tarkat kytkentäohjeet löytyvät perävaunun ohjekirjasta. Ja niihin on syytä aina tutustua.

Kun perävaunun sähköpistoke on kytketty autoon, on tarpeen tarkastaa valojen toiminta. Perävaunussa tulee palaa valot silloin kun auton takavalot palavat.  Jos vetoautossa on päiväajovalotoiminto eli huomiovalot, jolloin auton takavalot eivät pala, ei perävaununkaan takavalaisimien kuulu palaa. Myös vilkkujen, jarruvalojen ja takasumuvalon toiminta pitää tarkastaa. Uusimmissa O2-luokan perävaunuissa (käyttöönotettu 10.7.2011 tai sen jälkeen) on toimittava myös peruutusvalo.

Perävaunun kesärenkaiden kulutuspinnan minimisyvyyden on lain mukaan oltava 1,6 mm. Turvallisuuden kannalta suositeltavaa on kuitenkin käyttää yli 4 mm kulutuspintaisia renkaita. Renkaiden tulee olla mitoiltaan, rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan samanlaisia. Varmimmin tämä toteutuu, jos molemmilla puolilla on merkin, mallin ja koon osalta identtiset renkaat. Renkaiden kantavuusluokkien tulee olla riittäviä ajoneuvon akselimassoihin ja kokonaismassaan nähden. Tarvittavat rengastiedot löytyvät rekisteröintitodistuksesta. Renkaiden ilmanpaineet on myös tarpeen tarkastaa säännöllisesti.

Autoon sallitut suurimmat perävaunun kytkentämassat löytyvät auton rekisteriotteelta. Kytkentämassa tarkoittaa perävaunun todellista massaa, joka koostuu kuormasta ja perävaunun omasta massasta. Tieto löytyy erikseen jarrulliselle ja jarruttomalle perävaunulle. Perävaunun kytkemistä autoon voi rajoittaa myös suurin sallittu yhdistelmämassa eli auton ja perävaunun kuormineen yhteenlaskettu massa tai esimerkiksi suurin vetokoukulle sallittu massa. Pienin kaikista edellä mainituista massarajoista on määräävä.

Perävaunun oikea kuormaaminen ja kuorman sitominen ovat turvallisuuden kannalta tärkeä asia. Perävaunun takapainoinen kuormaaminen voi keventää auton taka-akselia ja aiheuttaa yllätyksiä auton ohjattavuudelle. Ainakin monet katsastusasemat tarjoavat punnituspalvelua, jolla saa painot varmistettua. Kuorma on sidottava kunnollisilla liinoilla, jotta mitään ei pääse putoamaan tielle. Yleisesti kuorma ei sivusuunnassa saa ylittää perävaunun laitoja, tämä ei kuitenkaan koske veneen kuljetusta. Takaa se saa ylittää perälaidan enintään kahdella metrillä. Jos ylitys on yli metrin, pitää ylitys merkitä punaisella tai punakeltaisella lipulla. Pimeällä ja hämärällä pitää käyttää punaista valaisinta.

Perävaunun vetämistä koskevat ajokorttivaatimukset määräytyvät perävaunun kokonais- ja yhdistelmämassatiedon mukaisesti. Kuorman määrällä ei ole vaikutusta ajokorttivaatimuksiin. Massatiedot löytyvät rekisteröintitodistuksilta. Ajokorttivaatimuksiin kannattaa tutustua vaikkapa Ajovarman nettisivuilla, www.ajovarma.fi.