Romutus


Romuauton maksuton kierrätys

A-Katsastus ja Kuusakoski tarjoavat apua ajoneuvosi romutukseen kaikkialla Suomessa. Kun auto on tullut tiensä päähän niin turvallisuuden, ajo-ominaisuuksien kuin käyttökustannuksienkin osalta, oikea osoite on Kuusakosken maksuton autokierrätys.  Kuusakoski on Suomen Autokierrätys Oy:n virallinen yhteistyökumppani, jonka kattavaan palveluverkkoon kuuluu yli 100 vastaanottopistettä ja autopurkaamoa eri puolilla Suomea. 

Miten teen kierrätysilmoituksen? 

Voit käydä paikan päällä A-Katsastuksen palvelupisteessä, missä sinua avustetaan tekemään ilmoitus. (Toimistossa asioinnista veloitamme palvelumaksun 10 €.) Voit myös tehdä ilmoituksen itse nettipalvelussa: 

A-Katsastus - Romutus

Netti-ilmoitukseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai valtakirjan ajoneuvon omistajalta. Tilauksen tekeminen vaatii tunnistautumisen, jotta varmistamme auton luovuttajan oikeuden romuttaa auto.  

Seuraa ohjeita ja täytä tiedot palveluun. Tietojen laittaminen on nopeaa ja helppoa. Varaa kuitenkin aikaa noin viisi (5) minuuttia.  

Tunnistautumisen jälkeen sinun täytyy antaa muutama tarkentava tieto autosta ja sen sijainnista sekä kunnosta. Kun olet antanut kysytyt tiedot ja vahvistanut tilauksen, saat sähköpostiisi seurantalinkin. 

Toimittamalla ajoneuvon Kuusakosken palveluverkostoon, kierrätys hoituu varmasti pykälien mukaan: 

  • ajoneuvo poistetaan Liikenteen turvallisuusviraston (Traficom) rekisteristä
  • omistaja saa virallisen romutustodistuksen
  • romutustodistus päättää omistajan vastuut ajoneuvosta (ajoneuvovero, vakuutukset)
  • ajoneuvo kierrätetään hyötykäyttöön ympäristömääräyksiä noudattaen

Jos ajoneuvo ei ole Suomen kilvissä

  • vie ajoneuvo Kuusakosken vastaanottopisteeseen
  • kun saat romutustodistuksen toimita se ja ajoneuvon kilvet kyseisen maan ajoneuvorekisteriviranomaiselle
  • pyydä ajoneuvon lopullista poistoa kyseisen maan rekisteristä

Miten valmistaudun auton noutoon? 

Nouto hoituu helpoimmin, kun olet antanut kaikki kysytyt tiedot ja ne ovat oikein. Varmista, että noudettava auto on helposti liikennöitävän tieyhteyden päässä ja sen ympärillä täytyy olla riittävästi tilaa. Näin auto saadaan kyytiin turvallisesti ja muita kohteita vahingoittamatta. Jos autosi sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn kadun tai tien varressa tulee asiakkaan olla AINA yhteydessä Kuusakosken palveluneuvontaan ja varmistaa, että auto on helposti noudettavissa. Kuusakoski voi yksipuolisesti ja korvauksetta peruuttaa tilauksen, jos autoa ei saada vaivattomasti noutoauton kyytiin.  

Jätä auton renkaat paikoilleen, jotta se on helposti liikuteltavissa. Yleensä hinausajoneuvo noutaa autosi. Jos autossa ei ole renkaita, tarvitsemme erilaisen noutoauton. Auto ei saa olla sähköjohtojen tai muiden esteiden alla. (HUOM! sähköjohtojen ja ajoneuvon korkeimman kohdan eron tulee olla vähintään 6 metriä)  

Milloin auto noudetaan? 

Kuusakoski hoitaa autonnoudon kuuden (6) arkipäivän kuluessa vahvistetusta tilauksesta. Jos tämä ei ole mahdollista, Kuusakoski tai alihankkijamme ilmoittaa asiakkaalle uuden noutopäivän sekä kertoo syyn aikataulun muuttumiseen.  

Miten auto kierrätetään? 

Romuauton käsittelyprosessi koostuu esikäsittelyvaiheesta, murskauksesta ja murskattujen jakeiden jatkojalostuksesta.  

Esikäsittelyssä romuajoneuvosta poistetaan nesteet (polttoaineet, öljy ja muut nesteet), renkaat, akku, katalysaattori sekä mahdollisesti uudelleen hyödynnettävät autonosat.  
Murskauksessa romuauto käsitellään vasaramurskaimella pieniksi, noin nyrkin kokoisiksi jakeiksi ja jakeet erotellaan. Kuusakosken prosesseissa romuautosta hyödynnetään tällä hetkellä noin 95 %.