Autokatsastus 100 vuotta Suomessa

Autojen ja moottoripyörien katsastus tuli pakolliseksi Suomessa 1.10.1922. A-Katsastus juhlistaa 100-vuotiasta suomalaista katsastusta ja järjestää teemapäivän A-Katsastus-asemilla 14.10.2022.

Autokatsastus 100 vuotta Suomessa

A-Katsastus - Autokatsastus Suomessa 100 vuotta

100 vuotta suomalaista katsastusta – ja matka jatkuu!

Jo vuonna 1907 Helsingin järjestyssäännöissä annettiin määräys säännöllisistä katsastuksista. Viikko sen jälkeen, kun järjestyssäännöt tulivat voimaan 22.7.1907, niissä todettiin:

”(---) että, insinööri Fredrik Vilhelm Lindroosin, joka asuu talossa N:o 3 Rauhankadun varrella ja tavataan joka päivä asunnossaan klo 9 – 10 a.p., on Maistraatti määrännyt automobiilien asiantuntevaksi tarkastusmieheksi”

Joulukuun 9. päivänä vuonna 1914 perustetaan ensimmäinen vakituinen katsastusmiehen toimi Helsinkiin. Se on samalla ensimmäinen vastaava toimi Suomessa. Nyt pätevyysvaatimuksiin oli selkeästi kirjattu:

”(---) että hakijalla on sekä teoreettinen että käytännöllinen sivistys moottori- ja automobiilialalla sekä kykenee ajamaan erimallisilla kaupungissa esiintyvillä automobiileilla.”

Eurooppalainen edelläkävijä vuodelta 1922

Kun autojen ja moottoripyörien katsastus tuli koko maassa pakolliseksi 1.10.1922 saman vuoden toukokuun 18. päivänä annetulla valtioneuvoston päätöksellä, oli Suomi kansainvälisestikin katsottuna edelläkävijä. Suomi oli ensimmäisiä maita maailmassa, joissa ajoneuvojen katsastus perustui yhtenäiseen valtakunnalliseen järjestelmään.

Katsastusmiesten ensimmäisissä ohjesäännöissä vuonna 1926 annettiin tarkemmat ohjeet katsastusmiehille katsastusten suorittamisesta. Näiden ohjeiden mukaan katsastusmiesten tuli huolellisesti ja oikeudenmukaisuutta noudattaen suorittaa työtehtävänsä.

Lue lisää:
Jokainen vuosikymmen on tuonut mukanaan uusia asioita
Kaiken takana on tavoite turvallisesta liikkumisesta

Teemapäivä A-Katsastus-asemilla 14.10.2022

A-Katsastus juhlistaa 100-vuotiasta suomalaista katsastusta valtakunnallisesti ja järjestää kolmellakymmenellä katsastusasemallaan teemapäivän perjantaina 14.10.2022. Asemilla pääsee kuulemaan tarkemmin suomalaisen katsastuksen ja kyseisten asemien historiasta.
Lue lisää
Haluatko varata ajan?