Autokatsastus 100 vuotta Suomessa

Autojen ja moottoripyörien katsastus tuli pakolliseksi Suomessa 1.10.1922. A-Katsastus juhlistaa 100-vuotiasta suomalaista katsastusta ja järjestää teemapäivän A-Katsastus-asemilla 14.10.2022. Teemapäiväasemat myyvät myös juhlavuoden katsastuslahjakortteja.

Vanha mustavalkoinen valokuva katsastusmiehistä.
Vanha auto ajettuna pukeille ja katsastaja tutkii sen pohjaa.
Peugeot 404 on nostettu etupäästään pukeille, jotta alustaa voi tarkastaa helpommin. Autossa on Michelin X-mallin talvirenkaat.

100 vuotta suomalaista katsastusta – ja matka jatkuu!

Jo vuonna 1907 Helsingin järjestyssäännöissä annettiin määräys säännöllisistä katsastuksista. Viikko sen jälkeen, kun järjestyssäännöt tulivat voimaan 22.7.1907, niissä todettiin:

”(---) että, insinööri Fredrik Vilhelm Lindroosin, joka asuu talossa N:o 3 Rauhankadun varrella ja tavataan joka päivä asunnossaan klo 9 – 10 a.p., on Maistraatti määrännyt automobiilien asiantuntevaksi tarkastusmieheksi”

– -

Joulukuun 9. päivänä vuonna 1914 perustetaan ensimmäinen vakituinen katsastusmiehen toimi Helsinkiin. Se on samalla ensimmäinen vastaava toimi Suomessa. Nyt pätevyysvaatimuksiin oli selkeästi kirjattu:

”(---) että hakijalla on sekä teoreettinen että käytännöllinen sivistys moottori- ja automobiilialalla sekä kykenee ajamaan erimallisilla kaupungissa esiintyvillä automobiileilla.”

– -

Eurooppalainen edelläkävijä vuodelta 1922

Kun autojen ja moottoripyörien katsastus tuli koko maassa pakolliseksi 1.10.1922 saman vuoden toukokuun 18. päivänä annetulla valtioneuvoston päätöksellä, oli Suomi kansainvälisestikin katsottuna edelläkävijä. Suomi oli ensimmäisiä maita maailmassa, joissa ajoneuvojen katsastus perustui yhtenäiseen valtakunnalliseen järjestelmään.

Katsastusmiesten ensimmäisissä ohjesäännöissä vuonna 1926 annettiin tarkemmat ohjeet katsastusmiehille katsastusten suorittamisesta. Näiden ohjeiden mukaan katsastusmiesten tuli huolellisesti ja oikeudenmukaisuutta noudattaen suorittaa työtehtävänsä.

Varaa aika katsastukseen

Onko ajoneuvosi katsastus ajankohtainen? Varaa aika suomalaiseen katsastukseen lähimmälle A-Katsastus-asemallesi.

Lahjakortti-ikoni

Anna lahjaksi Autokatsastus 100v Suomessa -katsastuslahjakortti!

Anna hyödyllinen ja aineeton lahja! Autokatsastus 100v Suomessa -juhlavuoden lahjakortti oikeuttaa henkilö- tai pakettiauton katsastukseen ja lakisääteisiin mittauksiin millä tahansa A-Katsastus-asemalla. Voimassa 2 vuotta ostopäivästä. Kortteja myyvät asemat löytyvät teemapäivän sivulta.

 Teemapäivä A-Katsastus-asemilla 14.10.2022