Autokatsastus 100 vuotta Suomessa

Autojen ja moottoripyörien katsastus tuli pakolliseksi Suomessa 1.10.1922. A-Katsastus juhlistaa 100-vuotiasta suomalaista katsastusta ja järjestää teemapäivän A-Katsastus-asemilla 14.10.2022. Teemapäiväasemat myyvät myös juhlavuoden katsastuslahjakortteja.

Vanha mustavalkoinen valokuva katsastusmiehistä.
Vanha auto nosturilla ja katsastusmies tutkii sen pohjaa.
Vuonna 1966 otettiin käyttöön ensimmäinen koneellinen katsastusautonnosturi.

1930-luvulla yhtenäistettiin koulutusvaatimuksia ja sitä seuranneet sotavuodet toivat omat haasteensa, kun sekä ammattilaisista että ajoneuvojen korjaamiseen tarvittavista osista oli pulaa kotirintamalla. Moottoripyörien katsastusvelvollisuudesta luovuttiin sotien jälkeen.

Vuonna 1966 otettiin käyttöön ensimmäinen koneellinen katsastusautonnosturi, mikä oli iso askel teknisessä mielessä.  Vastuu koko katsastustoimesta siirtyi pari vuotta myöhemmin Autorekisterikeskukselle. Iso muutos oli myös katsastusten asteittainen siirtyminen ulkoa niitä varten rakennettuihin tiloihin 1970-luvulla. Seuraavat vuosikymmenet todistivat koko katsastustapahtuman uudistumisen laitteistoja myöten.

Iso muutos alalle oli toimialan vapauttaminen kilpailulle 1994. Tuolloin valtion liikelaitoksella oli 77 katsastusasemaa. Nykyään Suomessa toimii yli 500 katsastusasemaa.

Viimeisin lakimuutos poisti ajoneuvoilta ”katsastusikkunan”

Keväällä 2018 voimaantullut lakimuutos poisti ajoneuvoilta tarkasti rajatun ajanjakson, milloin ajoneuvo tulee katsastaa ja nykyisin ajoneuvon voi katsastaa milloin tahansa. Muutos helpottaa olennaisesti esimerkiksi huollon ja katsastuksen yhdistämistä.

Samassa yhteydessä tuli muutos myös katsastusväleihin. Henkilö- ja pakettiautojen ensimmäinen katsastus on suoritettava viimeistään sinä päivänä, kun käyttöönottopäivästä on kulunut neljä vuotta (aiemmin kolme vuotta). Sen jälkeen katsastus tehdään kahden vuoden välein siihen asti, kunnes käyttöönottopäivästä on kulunut kymmenen vuotta. Kymmenvuotiaat ja sitä vanhemmat henkilö- ja pakettiautot katsastetaan edelleen vuoden välein.

Varaa aika katsastukseen

Onko ajoneuvosi katsastus ajankohtainen? Varaa aika suomalaiseen katsastukseen lähimmälle A-Katsastus-asemallesi.

Lahjakortti-ikoni

Anna lahjaksi Autokatsastus 100v Suomessa -katsastuslahjakortti!

Anna hyödyllinen ja aineeton lahja! Autokatsastus 100v Suomessa -juhlavuoden lahjakortti oikeuttaa henkilö- tai pakettiauton katsastukseen ja lakisääteisiin mittauksiin millä tahansa A-Katsastus-asemalla. Voimassa 2 vuotta ostopäivästä. Kortteja myyvät asemat löytyvät teemapäivän sivulta.

 Teemapäivä A-Katsastus-asemilla 14.10.2022