Päästömittaukset ja OBD

 • Onko päästömittaus pakollinen?

  Kyllä, päästömittaus on lakisääteinen. Päästömittaus otetaan v. 1978 ja sen jälkeen käyttöönotetuista bensiiniajoneuvoista sekä v. 1980 ja sen jälkeen käyttöönotetuista dieselajoneuvoista. OBD ("On-Board Diagnostics") -tarkastus tehdään yleisesti ottaen vuodesta 2001 tai sen jälkeen käyttöönotetuille bensiinikäyttöisille ajoneuvoille.

  Ajoneuvon päästöt tarkastetaan ja arvostellaan yhtenä kokonaisuutena, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että päästöjen mittaus ja OBD:n tarkastus on aina suoritettava samassa yhteydessä.

 • Kuinka kauan päästömittauksesta saatu todistus on voimassa?

  Päästömittaustodistus on voimassa kolme kuukautta mittausten teosta. Mittaukset tehdään yleensä katsastusasemalla määräaikaiskatsastuksen yhteydessä.

 • Pääseekö hybridiauto automaattisesti läpi päästömittauksista?

  Hybridiauto käy sähkö- ja polttomoottorin yhdistelmällä. Päästömittauksessa mitataan polttomoottorin päästöjä, joten hybridi käy läpi aivan samanlaisen päästömittauksen kuin muutkin autot. Päästöissä sallitut raja-arvot ovat samat. Hybridiauto voi reputtaa päästömittauksen siinä missä tavallinenkin auto, esimerkiksi viallisen pakoputken vuoksi.