Parasta on ollut nähdä tyytyväisiä ja iloisia asiakkaita, jotka kertovat tulevansa jatkossakin aina käymään meillä A-Katsastuksessa.

– Veeti

A-Katsastus on tehnyt jo vuosia erilaista yhteistyötä ajoneuvoteknisen alan oppilaitosten kanssa. Katsastajan perustutkintoa suorittavia työskentelee usein katsastusasemillamme harjoittelijoina eli esimerkiksi tekemässä opintoihin kuuluvaa käytännön harjoittelun jaksoa. Tällaisia ovat Oulun Ammattikorkeakoulussa opiskelevat Veeti Hosio ja Sanna Öman, jotka toimivat kesäharjoittelijoina Oulun alueen asemilla.

A-Katsastuksen Veeti Hosio työn ääressä.
Veeti Hosio kesäharjoittelijana A-Katsastus Oulun-Ruskon asemalla.

A-Katsastuksessa jo pienenä

Veeti kertoo A-Katsastuksen kiinnostaneen häntä jo pikkupojasta lähtien:
– Kun oli pieni, kuljin aina isän mukana katsastamassa perheemme autoja Haapajärven A-Katsastuksessa. Myöhemmin ajokortin saatuani olen käyttänyt myös omaa autoani aina A-Katsastuksessa. Lisäksi tuttavapiiristäni löytyy yksi vanhempi katsastusmies, joka on kertonut minulle paljon katsastustoiminnasta. Kun muutin Ouluun koneinsinööriopintojen perässä, pääsin näkemään katsastajan työtä tarkemmin ihan paikan päällä Ruskon A-Katsastuksessa.
Sannallakin muistot A-Katsastuksesta vievät varhaislapsuuteen:
– Ensimmäinen auton katsastusmuisto lapsena on juuri A-Katsastuksen pihalta, Rovaniemen toimipaikalta tosin.

Veeti sanoo myös olleensa aina ollut kiinnostunut ajoneuvotekniikasta ja sen vaatimuksista:
– Olen suorittamassa katsastajan perustutkintoa Oulun Ammattikorkeakoulussa ja yhtenä vaatimuksena oli suorittaa käytännön harjoittelu paikan päällä katsastustoimipaikalla. Päätin hakea harjoittelupaikkaa A-Katsastuksesta, josta vastattiin myöntävästi. Suoritin harjoittelun Oulu-Ruskon A-Katsastuksessa. Hyvin menneen harjoittelujakson päätteeksi aukesi myös kesätyöpaikka samassa toimipisteessä.
Sannalla yritys, johon hän haki kesätöihin, valikoitui opettajan suosituksesta:
– Opiskelen auto- ja työkonetekniikan insinööriksi ja AMK:n opettaja suositteli hakemaan A-Katsastukselle kesätöihin. Päädyin sitten A-Katsastukseen Heinäpään asemalle.

Työssä on ollut sopivasti haasteita ja on päässyt kehittämään itseään. Olen myös saanut itseluottamusta työskentelyyn.

– Sanna

Työ ylitti odotukset

A-Katsastuksen Sanna Öhman auton luona.
Sanna Ömanin odotukset työn suhteen ovat ylittyneet.

Sannan työntehtäviin ovat kuuluneet kevyiden ajoneuvojen määräaikaiskatsastukset sekä rekisteröintiin liittyvät toimistotyöt. Odotukset työn suhteen ovat Sannalla ylittyneet:
– Odotin sitä, että pääsen soveltamaan koulussa opittuja asioita työelämään sekä katsastajan oikeuksia. Työssä on ollut sopivasti haasteita ja on päässyt kehittämään itseään. Olen myös saanut itseluottamusta työskentelyyn. Kevyen kaluston määräaikaiskatsastusten oikeuksien lisäksi taskuun napsahti myös rekisteröijän oikeudet, joten voin sanoa, että odotukset ylittyivät. Tyytyväiset asiakkaat ovat olleet myös mukava piriste päiviin.

Myös Veetille kesätyö A-Katsastuksessa on ollut antoisaa ja vastannut hyvin ennakko-odotuksia:
– Työtehtäviini kuuluu pääasiassa asiakaspalvelu, kevyiden ajoneuvojen määräaikaiskatsastukset, lakisääteiset mittaukset ja autotarvikkeiden myynti Oulu-Ruskon ja Kempeleen asemilla. Odotin työltä paljon uusia haasteita, oppimista ja mielenkiintoisia työtehtäviä. Työ on kyllä vastannut osaltaan odotuksiani, mutta työssä vaadittavan tietotaidon määrä yllätti minutkin, vaikka pohjakoulutukseltani olen ajoneuvoasentaja ja ollut autojen kanssa tekemisissä ikäni. Parasta on ollut huomata oma kehittyminen uusien asioiden ja työtehtävien hoitamisessa. Katsastuksessa näitä edellä mainittuja asioita on paljon, mikä tekee työstä tosi mielenkiintoista ja haastavaa. Parasta on ollut nähdä tyytyväisiä ja iloisia asiakkaita, jotka kertovat tulevansa jatkossakin aina käymään meillä A-Katsastuksessa. Lisäksi on mukava huomata oma jatkuva kehittyminen työssä.

”Suosittelen, ehdottomasti!”

Molemmat harjoittelivat ovat olleet tyytyväisiä kesätyöpaikkaansa ja kertovat suosittelevansa A-Katsastusta työnantajana opiskelukavereilleen. Sanna kehuu työpaikkansa ilmapiiriä:
– Suosittelen, ehdottomasti! Työskentelyn parasta antia ovat kivat työkaverit. Täällä Heinäpäässä on tosi hyvä työporukka, joka jaksaa opastaa uutta katsastajaa!”
Veetinkin mielestäkin kaikki on toiminut A-Katsastuksessa alusta lähtien tosi mukavasti ja hänet on otettu uutena työntekijänä heti hyvin vastaan. Veetillä on lähdössä käyntiin jo neljäs opiskeluvuosi ja jäljellä on enää pari tekniikan kurssia. Lisäksi odottaa vielä opinnäytetyö. Sekä Sanna että Veeti aikovat suorittaa opintonsa loppuun pian. Veetillä on jatkosuunnitelmat jo varsin hyvin selvillä:
– Tarkoitus on suorittaa ensin nykyinen tutkinto loppuun ja valmistua. Töiden suhteen tavoitteena on nyt lähiviikkoina suorittaa rekisteröintioikeudet ja jatkan myös mahdollisuuksien mukaan töissä. Parin vuoden kuluttua minun olisi myös mahdollista suorittaa ylempi ammattikorkeakoulututkinto töiden ohessa. Vielä en osaa sanoa siitä sen enempää. Katsotaan sitä sitten, kun se tulee paremmin ajankohtaiseksi.”