Muutos- ja erikoiskatsastusten ajanvaraukset

Muutos- ja erikoiskatsastuksia ei voi varata netissä. Otathan muutos- ja erikoiskatsastusten varauksissa yhteyttä valtakunnalliseen ajanvaraukseen.

A-Katsastuksen katsastaja tarkistaa auton pohjaa.
A-Katsastuksessa hoituvat määräaikaiskatsastusten lisäksi myös muutos- ja rekisteröintikatsastukset sekä ajoneuvotodistukset.

Muutoskatsastus

Ajoneuvolle on tehtävä muutoskatsastus, jos sen rakennetta tai käyttötarkoitusta muutetaan olennaisesti. Myös varusteiden lisääminen tai poistaminen saattaa aiheuttaa muutoskatsastustarpeen. Lisäksi ajoneuvot, jotka halutaan merkitä museoajoneuvoksi, on muutoskatsastettava.

Tavanomaisia katsastusta edellyttäviä muutoksia ovat esimerkiksi:

  • Renkaiden ja vanteiden kokomuutokset
  • Moottorin muutos
  • Alustasarjan asennus
  • Mittojen ja massojen muuttaminen

Muutoskatsastuksen hinta vaihtelee palvelupisteittäin. Tarkista muutoskatsastuksen hinta asiakaspalvelusta puhelimitse tai ota yhteyttä Palaute-lomakkeella.

Rekisteröintikatsastus

Rekisteröintikatsastus tehdään, kun ajoneuvo on

  • tuotu maahan uutena tai käytettynä
  • poistettu vaurioituneena liikennekäytöstä
  • ollut aiemmin rekisterissä Suomessa, mutta on poistettu rekisteristä ennen 2.11.2007
Muutoskatsastus-ikoni

Ajoneuvotodistus

Rekisteröintikatsastuksessa tarkastetaan auton rakenteiden varusteiden ja ominaisuuksien määräysten mukaisuus verrattuna auton käyttöönoton ajankohtana Suomessa voimassa olleisiin määräyksiin. Kun ajoneuvoa rekisteröidään Suomeen, tarvitaan mm. todistus siitä, että ajoneuvon eri ominaisuudet tai osakokonaisuudet täyttävät ajoneuvon käyttöönottohetkellä Suomessa voimassa olleet määräykset. Määräykset voivat koskea esimerkiksi pakokaasupäästöjä, jarruja, ohjauslaitetta, melua, turvavöiden kiinnitystä jne. Katsastaja määrittää todistuksen tarpeen ja hankkii sellaisen autollesi vaivattomasti. Näin vältyt mahdollisten turhien todistusten ostolta. Varmimmin todistus saadaan kun ajoneuvo on valmistettu Saksassa tai ollut siellä rekisterissä.