Hyväksytty

Kun korjauskehotukseen johtavia vikoja tai puutteita on enintään kolmessa kohteessa.

Hylätty

Kun vika tai puute ei ole yksinkertaisella toimenpiteellä korjattavissa ja ajoneuvon käyttö vaarantaa liikenneturvallisuutta tai haittaa ympäristöä. Ongelmat on korjattava mahdollisimman pian ja ajoneuvo tuotava jälkitarkastukseen.

Keskeytys

Katsastus voidaan joutua keskeyttämään, jos ajoneuvossa, olosuhteissa tai katsastusaseman laitteissa on sellaisia puutteita, ettei katsastuspäätöstä voida sillä hetkellä antaa. Keskeytys johtuu yleensä maksamattomista ajoneuvokohtaisista lakisääteisistä maksuista (vero/vakuutus), jolloin kuitenkin tekninen tarkastus voidaan tehdä loppuun asti. Myös tekninen tarkastus saatetaan joskus joutua keskeyttämään. Keskeytettyä katsastusta voidaan jatkaa samalla katsastusasemalla myöhemmin.

Ajokielto

Hylätty ajoneuvo voidaan määrätä myös ajokieltoon – kun vika tai puute aiheuttaa välitöntä vaaraa liikenteessä tai merkittävää haittaa ympäristölle. Hylättyä ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä lainkaan, ennen kuin se on korjattu ja läpäissyt hyväksytysti uuden katsastuksen. Katsastustoimipaikka antaa määräaikaisen todistuksen, jossa kerrotaan miten ja mihin asiakkaan osoittamaan paikkaan ajoneuvo voidaan kuljettaa korjattavaksi. Ajokieltoon määrätty ajoneuvo on korjattava ja esitettävä kuukauden sisällä jälkitarkastukseen. Katsastaja poistaa ajokiellon hyväksytyn jälkitarkastuksen yhteydessä.

Käyttökielto

Ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä, jos sitä ei ole sille kuuluvana katsastusaikana esitetty katsastettavaksi tai ajoneuvo on katsastuksessa määrätty ajokieltoon.

Ohita video

Pitääkö ajokieltoon määrätty ajoneuvo hinata korjaamolle?

Katsastajamme Toni kertoo ajoneuvon käyttökiellon ja ajokiellon eroista.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Korjauskehotukset

Katsastuksessa voidaan antaa korjauskehotus, kun vika tai puute on yksinkertaisesti korjattavissa, eikä siitä aiheudu kuin korkeintaan vähäistä haittaa tai vaaraa liikenteessä tai ympäristölle. Korjauskehotukset merkitään rekisteröintitodistukseen ja korjaukset on tehtävä määrätyn ajan kuluessa. Neljä korjauskehotusta tietää hylättyä katsastuspäätöstä, mutta joissakin tapauksissa vähäisempikin määrä voi aiheuttaa ajoneuvon hylkäämisen.

Ohita video

Kuka korjauskehotusten korjaamista valvoo?

Katsastajamme Toni kertoo korjauskehotuksista.

Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Olen käyttänyt samaa katsastusasemaa lähes 20 vuotta. Välillä olen saanut myös hylkäävän päätöksen ja joutunut uusintakatsastukseen. Kuitenkin palvelu on aina ollut asiallista, neuvovaa ja ystävällistä.

– Katsastusasiakas, Vantaa