- Första sidan
- Usein kysytyt kysymykset
Autotohtori och andra tjänster
-
På riksomfattande tidsbokningen kan du boka besiktning och Autotohtori på samma bokning, varvid endast en längre tid bokas för båda. Autotohtori räcker ca 60 min. Priset för Autotohtori är 79 € i samband med en besiktning och 99 € för endast Autotohtori utan besiktning. Observera att det inte finns lika ofta tider för Autotohtori som för periodiska besiktningar. Autotohtori finns tillgänglig för person- och paketbilar med en totalmassa på 3 500 kg.
-
Den bästa nyttan med att ta bort sotavlagringar får man med att göra det i medeltal en gång per år eller med ungefär 30 000 kilometers mellanrum ifall bilen körs mycket varje år, dvs. redan innan smutsen som samlas i motorn börjar orsaka problem.
-
Med tiden samlas det smuts, dvs. sotavlagringar, i bränsledrivna motorer. Smuts i motorn kan också orsaka rökavgång och ryckningar. När motorn rengörs med sotavlagringsborttagningsmedel och förbränningen i motorn blir effektivare genererar fordonet mindre utsläpp och förbrukar också mindre bränsle. Dessutom minskar också slitaget på motorn och dess komponenter.
-
Ja, det går bra. Vi kontrollerar uppgifterna för bilarna i fordonsdatasystemet innan vi skickar ut påminnelser för att se till att bilarna inte har bytt ägare eller eventuellt redan har skrotats. Företagskunder kommer att få en inbjudan för sina fordon om den information som vi har fått stämmer överens med kombinationen företag/registreringsnummer som finns i registret över företagskunder. Detta gäller även för fordon som inte har en andrainnehavare.
-
På tjänsten Muistakatsastus.fi kan du beställa en besiktningspåminnelse om det är frågan om personbilar, paketbilar och husbilar eller mopedbilar, tunga fordon och fyrhjulingar. Släpvagnar omfattas inte av regelbundna påminnelser. Du kan beställa en påminnelse för fordon som ägs av en privatperson eller ett företag.
-
Autotohtori är en heltäckande konditionsgranskning av skicket på ett fordon där man går igenom nästan 100 olika kontrollpunkter, vilket gör Autotohtori till en mycket noggrannare granskning än bara en vanlig besiktning. Vid granskningen med Autotohtori ingår till exempel att mätning av kokpunkten på bromsvätskan och frostbeständigheten hos kylvätskan, trycket i däcken och slitytorna på däcken samt en kontroll av att all elektrisk utrustning fungerar. De fel och brister som upptäcks bedöms också på en bredare skala än vid en besiktning.
Besiktningar och lagstadgade mätningar
-
Om de lagstadgade mätningarna redan har gjorts till exempel i samband med service ska du ta med dig ett intyg med resultaten till besiktningen. I dessa fall behöver inga mätningar längre göras i samband med besiktningen. Kom ihåg att intyget inte får inte vara äldre än 3 månader och det ska vara avsett som ett intyg som ska visas upp vid besiktning.
-
Du måste boka tid för en ny periodisk besiktning åt din bil. Utsläppsmätningsintyget från den föregående besiktningen, det så kallade kontrollkortet, är giltigt i tre månader från mätningsdatumet. Om utsläppen har varit inom gränsvärdena och intyget fortfarande är giltigt behöver de lagstadgade mätningarna inte göras på nytt.
-
De punkter som ska granskas vid periodiska besiktningar och kriterierna för bedömningen av dem har fastställts i huvuddrag i direktivet. Varje EU-land agerar på basis av denna förordning i enlighet med sin egen lagstiftning. Du kan kontrollera bedömningsgrunderna för mätningen i Finlex. Finlex är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Bedömningsgrunder vid periodisk besiktning av fordon (Finlex)
-
Tidsfristen är en månad efter det att fordonet har första gången fått ett första underkänt beslut vid en periodisk besiktning.
-
Du får det egentliga försäljningskvittot på servicestället i samband med att du blir betjänad. Till exempel är en bokningsbekräftelse för en besiktning som skickas per e-post inte ett giltigt kvitto för skattemyndigheterna.
-
Både betalda och obetalda tider kan avbokas när som helst innan tidpunkten för bokningen. Om du har betalat bokningen i förskott ska du kontakta den riksomfattande tidsbokningstjänsten för att få betalningen återbetalad till ditt konto. Om du inte kommer till den bokade tiden återbetalas inte din betalda bokning.
-
Du kan komma emellanåt och visa upp bilen och på så sätt förkorta fellistan, men du kan inte få en förlängning.
-
Som avtalskund hos vissa leasingbolag kan du få ditt fordon besiktat så att fakturan skickas direkt till ditt leasingbolag. Om du inte vet om besiktning ingår i ditt leasingavtal och besiktningen är akut, boka då tid till vårt serviceställe eller kom på plats utan att boka tid och betala för besiktningen själv. Du kan senare ta reda på betalningspolicyn och återkräva beloppet från ditt leasingbolag mot kvitto om besiktning ingår i ditt avtal.
-
Det beror på fordonsmodellen och karosseritypen. Det är till exempel möjligt att konvertera en kombi, men det kräver i allmänhet en minskning av antalet sittplatser. Du bör kontrollera saken med en besiktare innan du gör några ändringsarbeten Säteskonstruktionen på platserna som ska tas bort ska tas bort fullständigt och sätenas fästpunkter får inte vara lätt åtkomliga. Efter att ändringarna har gjorts måste fordonet visas upp för en ändringsbesiktning.
-
Utrymmena och rutinerna varierar mellan olika stationer, så du bör komma överens med personalen på besiktningsstationen på förhand om det.
-
Priserna per serviceställe hittar du på serviceställenas sidor och genom att påbörja bokning av en tid. Priserna varierar beroende på station och tidpunkt och till exempel under kampanjperioder. Det finns också ett begränsat antal förmånliga Förmånstider för besiktning på nätet. De måste alltid bokas och betalas på förhand och du känner igen dem genom att de är färgade med orange färg.
Prislista för besiktningstjänster
Priset för en periodisk besiktning består av besiktningen och de lagstadgade mätningarna. Vanligtvis görs mätningarna vid besiktningsstationen, men de kan också redan ha gjorts till exempel i samband med service. Om du har ett sådant giltigt intyg som är avsett för besiktning behöver inga mätningar längre göras vid besiktningen.
På A-Katsastus ingår alltid också en kostnadsfri kontroll av motoroljenivån och en bedömning av skicket på torkarbladen i besiktningen av en personbil.
-
Det behöver du inte göra. En efterkontroll för en periodisk besiktning kan också göras på en annan besiktningsstation än den där den egentliga besiktningen ursprungligen gjordes.
Biltillbehör och kostnadsfria tilläggstjänster
-
Ja, det går bra. Instruktionerna för det finns på parkeringsskivans försäljningsförpackning. Funktionen kan bara användas när bilen är parkerad.
-
Outspädd spolarvätska eller spolarvätska som har spätts ut för lite är tjock och lämnar ofta efter sig en störande hinna på glasytan. En för koncentrerad vätska härdar och förstör också gummidelarna på torkarbladen. A-Katsastus spolarvätskor som är avsedda för normalt väder är färdigt utspädda och färdiga att använda. För särskilt kallt väder säljer vi också koncentrat som ska spädas ut. Vi fyller på spolarvätska åt dig som du köper av oss i behållaren på ditt fordon.
-
I allmänhet lönar det sig att byta ut torkarbladen med ungefär ett års mellanrum. Om man kör mycket med en bil, så kan ett vettigt bytesintervall vara till och med ett halvt år. Byte är alltid att rekommendera när man märker att torkningsresultatet har blivit sämre. Vindrutetorkarblad som är i dåligt skick kan orsaka repor i ytan på vindrutan. Även ett nyare torkarblad kan skadas vid till exempel köld om det tas loss alltför hårdhänt från en frusen vindruta, och då torkar det inte bra mera.
-
Det gör det inte, men du kan fråga din besiktare om råd för hur du byter lamporna. I vissa fall går det mycket snabbt att byta dem, medan det hos andra fordonstyper är en tämligen lång och tidskrävande åtgärd att byta till exempel lamporna, där man i viss mån måste ta isär fronten på fordonet.
-
Vatten är visserligen bättre än ingen spolarvätska alls, men det är inget speciellt effektivt rengöringsmedel. A-Katsastus sommarspolarvätska är särskilt framtagen för att ta bort insikter från vindrutan. Det lönar sig också att använda färdigblandad spolarvätska ibland för att torka av torkarbladen. Torkarbladen hålls rena och i gott skick längre på det sättet. När du köper spolarvätska från A-Katsastus fyller vi på den i behållaren åt dig.
-
Metanol är giftigare än etanol. Metanol tillverkas dessutom av fossila bränslen, i motsats till etanol som är förnybart. Spolarvätskorna som finns i A-Katsastus produkturval innehåller inte metanol och har inga starka lukter. Vi fyller på spolarvätska åt dig som du köper av oss i spolarvätskebehållaren.
Registreringar, försäkringar, skyltar
-
Påställning innebär att ett fordon som har avställts tas i bruk på nytt i trafiken. När du gör en påställning för ett fordon träder påställningen i kraft omedelbart efter anmälan och den är i kraft tills vidare.
-
För göra ett ägarbyte behöver du antingen certifikatet som du fått av säljaren eller anmälningsdelen av registreringsbeviset (del II). Du kan också byta ägare utan certifikat eller del II om den föregående ägaren har gjort en överlåtelseanmälan åt dig. Du kan ordna ägarbyten på A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställen som sköter registreringar.
-
En delägare i dödsboet kan ställa på fordonet på ett A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställe som sköter registreringar. Dödsbodelägaren behöver ta med sig anmälningsdelen (del II) av ett giltigt registreringsbevis Om dödsboet inte har någon anmälningsdel kan en dödsbodelägare göra en påställning genom att visa upp bouppteckningen eller den avlidnes ämbetsbevis som bevis för sitt delägarskap i dödsboet.
-
De aktuella priserna hittar du i prislistan för besiktningstjänster:
[ Prislista för besiktningstjänster ]
-
Att skaffa en trafikförsäkring är en lagstadgad skyldighet. Alla motordrivna fordon som används i trafiken måste ha minst en trafikförsäkring. En bilförsäkring, dvs. kasko, rekommenderas också, men är inte obligatorisk.
På A-Katsastus- och Ajovarma-serviceställen som sköter registreringar kan du i samband med ett ägarbyte på samma gång försäkra ditt fordon hos det försäkringsbolag som du vill ha. Vi tecknar försäkringar för nästan alla försäkringsbolag.
Om en försäkring tecknas i samband med en registrering och försäkringstagaren (ägaren eller innehavaren) inte är på plats måste den person som tecknar försäkringen ha en fullmakt för att teckna försäkringen. Av fullmakten ska det framgå att den befullmäktigade har rätt att teckna försäkring, fordonets identifieringsuppgifter (registreringsnummer eller tillverkningsnummer), vilket försäkringsbolag fordonet ska försäkras hos och vilken typ av försäkring som ska tecknas för fordonet. Dessutom måste eventuella överföringar av bonus och antalet delbetalningar som försäkringen ska betalas i anges.
-
Ingen registeranmälan behöver göras för dödsboet. Om dödsboet ska sälja eller köpa ett fordon hittar du mer information om det på Traficoms webbplats:
Fordon som ingår i ett dödsbo (Traficom)
-
En delägare i dödsboet kan ställa av fordonet på ett A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställe som sköter registreringar. Dödsbodelägaren bör ta med sig anmälningsdelen (del II) av ett giltigt registreringsbevis. Om dödsboet inte har någon anmälningsdel kan en dödsbodelägare göra en avställning genom att visa upp bouppteckningen eller den avlidnes ämbetsbevis som bevis för sitt delägarskap i dödsboet.
-
Ett fordon kan beviljas en extra registreringsskylt t.ex. om registreringsskylten på fordonet är skymd på grund av en anordning som har fästs vid fordonet, såsom cykelställ. Du kan beställa en extra registreringsskylt vid ett besiktningsställe som utför registreringar.
Ytterligare information om beställning av registreringsskylt:
https://www.traficom.fi/sv/vara-tjanster/extra-registreringsskylt-pa-ett-fordon -
Avställda fordon har användningsförbud. Om registreringsskyltarna för ett avställt fordon inte har återlämnats och fordonet har en giltig trafikförsäkring får fordonet användas i trafiken fram till slutet av det dygn då avställningen gjordes.
Ett fordon som har blivit avställt får föras till en förhandsbokad besiktning och därifrån till reparation eller förvaring om fordonets registreringsskyltar inte har återlämnats och fordonets trafikförsäkring inte har gått ut.
-
Man behöver inte återlämna registreringsskyltarna i samband med en avställning. Återlämning av skyltarna har ingen inverkan på registreringsnumrets eller trafikförsäkringens giltighet. Registreringsnumrets giltighet upphör endast när fordonet har avställts till utlandet eller Åland, slutligt avregistrerats eller dess registreringsnummer bytts ut.
-
Fordonsskatteperioden avbryts i samband med avställningen och trafikförsäkringen blir passiv.
-
Med avställning avses att ett fordon som är registrerat i Finland temporärt tas ur trafikbruk. Avställningar är i kraft tills vidare.
-
Vid en fordonsaffär är det alltid viktigt att upprätta ett separat överlåtelsebrev med köparens uppgifter, överlåtelsedatum och fordonets identifieringsuppgifter, dvs. registreringsnummer eller tillverkningsnummer.
Om köparen av fordonet inte registrerar det inom sju dagar kan säljaren lämna in en överlåtelseanmälan till ett A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställe som sköter registreringar. På så sätt upphör säljarens skyldigheter för skatter och försäkringar på överlåtelsedatumet.
-
Om du är den i registret antecknade ägaren eller innehavaren till ett fordon kan du ställa av det på ett A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställe som sköter registreringar. Du bör ta med dig anmälningsdelen av registreringsbeviset om det finns ett sådant i fordonet (ej obligatoriskt) och ett identitetsbevis.
Alternativt kan ett ombud som getts fullmakt av ägaren eller innehavaren till fordonet sköta det åt dig.
-
Om du är den i registret antecknade ägaren eller innehavaren till ett fordon kan du ställa på det på ett A-Katsastus- eller Ajovarma-serviceställe som sköter registreringar. Du bör ta med dig anmälningsdelen av registreringsbeviset om det finns ett sådant i fordonet (ej obligatoriskt) och ett identitetsbevis. Alternativt kan ett ombud som getts fullmakt av ägaren eller innehavaren sköta det åt dig.
-
De aktuella priserna hittar du i prislistan för besiktningstjänster:
-
Ett fordon måste registreras inom 7 dagar om det sker ändringar i fordonets ägar- eller innehavaruppgifter. Observera att om det sker ändringar i ett avställt fordons ägar- eller innehavaruppgifter måste en registeranmälan även om dem göras inom 7 dagar.
Om det till exempel sker en ändring i ägaruppgifterna på en måndag måste ägarbytet göras senast påföljande måndag. Om den sista dagen av tidsfristen är en lördag eller en helgdag kan du göra anmälan senast nästa arbetsdag.
-
När du har ställt på ett fordon kan du använda fordonet direkt under förutsättning att fordonets periodiska besiktning och trafikförsäkring är i kraft, att registreringsskyltarna är fastsatta och att fordonsskatten är betald.
Tillståndstjänster och förarexamina
-
Dragande av släpvagn i trafiken regleras bland annat av dragbilens och släpvagnens högsta tillåtna (teoretiska) totalmassa. Du måste kontrollera vilken typ av släpvagn du får dra med ditt körkort och vilken typ av släpvagn du får dra med din egen bil.
På Traficoms webbplats Info om körkort hittar du information, videor och bland annat en användbar minneslista för släpvagnsförare:
Dragande av släpvagn (Traficom) -
Körförmåga är summan av många faktorer. Olika symtom, sjukdomar eller skador kan påverka en förares körförmåga. På Traficoms webbplats Ajokortti-info.fi hittar du en stor mängd ytterligare information om körhälsa:
Körhälsa (Traficom) -
Du kan läsa mer på sidan:
Sök en bokad tid till Ajovarma -
Du kan beställa ett nytt körkort genom att besöka ett av Ajovarmas serviceställen. Du behöver ta med dig två passfoton. (Du behöver inga nya foton om du har ett giltigt finskt pass eller identitetskort eller om du har lämnat in foton år 2013 eller senare för körkort, förarkort, yrkeskompetenskort, ADR-körtillstånd eller körtillstånd för taxiförare.) Observera att fotokoden som du får från fotoaffären inte kan användas då du ansöker om körkort.
Du kan även sköta ditt ärende elektroniskt via Traficoms Mina ärenden -tjänst. Du kan hitta mer information om beställning av nytt körkort på Traficoms sida Info om körkort:
Beställ ett nytt körkort (Traficom) -
Förarexamen är uppdelat i ett teoriprov och ett körprov. Till vissa kategorier hör också ett hanteringsprov. Förarexamen avläggs på en Ajovarma-enhet. För att få avlägga förarexamen måste du ha uppnått den ålder som krävs för körkortskategorin i fråga, ha ett giltigt körkortstillstånd, inte ha några körförbud och ha slutfört en utbildning som motsvarar den kategori som examen gäller. Mer information om förarexamen hittar du på Traficoms webbplats Ajokortti-info.fi:
Förarexamen (Traficom) -
Du kan ansöka om undervisningstillstånd på Ajovarmas serviceställen. Ta med dig identitetsbevis och körkort om det är utfärdat i ett EU- eller EES-land. Guiden ”Henkilöauton ajokortin hankkiminen – ohjeita opetuslupaopettajalle” (”Skaffa körkort för personbil – anvisningar för undervisningstillståndinstruktörer”) som släppts av Traficom innehåller mycket tilläggsinformation om undervisningstillstånd. Du kan hitta guiden och annan information om undervisningstillstånd på Traficoms webbplats Ajokortti-info.fi:
Undervisningstillstånd (Traficom)
Om du har ansökt om undervisningstillstånd kan du kontrollera om du redan beviljats tillståndet i Traficoms Mina ärenden -tjänsten: Föraruppgifter och körkortsutdrag (Traficom) -
Du kan förnya ditt körkort på Ajovarmas serviceställen. Ta med dig ditt tidigare körkort och två passfoton då du besöker oss. (Du behöver inga nya foton om du har ett giltigt finskt pass eller identitetskort eller om du har lämnat in foton år 2013 eller senare för körkort, förarkort, yrkeskompetenskort, ADR-körtillstånd eller körtillstånd för taxiförare.)
Ta vid behov också med dig ett läkarutlåtande eller ett utvidgat läkarutlåtande som är högst sex månader gammalt. På Traficoms sida Info om körkort hittar du mer information om läkarutlåtanden och förnyande av körkort:
Förnyande av körkort (Traficom) -
Du får det egentliga försäljningskvittot på servicestället i samband med att du blir betjänad. Till exempel är en bokningsbekräftelse för en besiktning som skickas per e-post inte ett giltigt kvitto för skattemyndigheterna.
-
På Traficoms webbplats Ajokortti-info.fi finns en förteckning över vilka fordon du får köra med varje körkortskategori:
Fordon som jag får köra (Traficom)