Boka tid för besiktningstjänster

Du kan boka och även betala din besiktning enkelt i förskott på nätet eller ringa vårt riksomfattande tidsbokningsnummer på tfn. 075 323 2222. (lna/msa)

En A-Katsastus-besiktare bakom ratten i en bil.

Besiktning av lätta fordon

Den första besiktningen ska utföras senast fyra år efter det datum då fordonet togs i bruk och därefter senast två år efter den föregående besiktningen. Vi betjänar dig i besiktningsärenden gällande lätta fordon med eller utan tidsbokning runt om i Finland. Det finns förmånliga Förmånstider för besiktning på nätet, som måste bokas och betalas i förskott.

Besiktning av lätta fordon
En A-Katsastus-besiktare framför en bil.

Efterkontroller skall göras inom en månad

Ibland upptäcks det vid besiktning att ett fordon har fel eller brister som inte kan repareras med enkla åtgärder. I sådana fall betraktas fordonet som en fara för trafiksäkerheten eller en olägenhet för miljön och det får ett underkänt besiktningsbeslut. Problemen ska åtgärdas så snart som möjligt och fordonet ska föras in för en efterkontroll.

Efterkontroll
En A-Katsastus-besiktare bakom en bil.

Lagstadgade mätningar

En avgasutsläppskontroll hör till en periodisk besiktning för bensin- och dieselbilar och fyrhjulingar. Vanligtvis görs dessa mätningar vid besiktningsstationen i samband med besiktningen. Du kan också visa upp ett separat kontrollintyg för dessa mätningar, som du kan ha fått till exempel i samband med tidigare service för din bil.

Lagstadgade mätningar
Ikonen Ändringsbesiktning

Ändrings- och registreringsbesiktningar samt fordonsintyg

En ändringsbesiktning ska göras om ett fordons konstruktion eller användningsändamål ändras väsentligt. Registreringsbesiktning i sin tur till exempel då ett fordon importeras som nytt eller begagnat.

Specialbesiktningar
Muistakatsastus.fi-tjänsten logo