Lagstadgade mätningar vid tidsbokning

Utsläppsmätningar görs vanligtvis i samband med en besiktning och då du gör en bokning på nätet erbjuds de automatiskt tillsammans med besiktningen. Om du kommer att ta med dig ett giltigt avgasmätningsintyg till besiktningen kan du kryssa av dem på tidsbokningssidan där priserna för de tjänster du har valt visas.

En A-Katsastus-besiktare bakom en bil.
Periodiska besiktningar omfattar en kontroll av avgasutsläpp för både bensin- och dieselbilar och fyrhjulingar.

Utsläppsmätningar är en del av besiktningen

En kontroll av avgasutsläpp hör till en periodisk besiktning för bensin- och dieselbilar och fyrhjulingar. Syftet med denna kontroll är att skydda miljön från alltför stora och skadliga utsläpp. Dessa mätningar görs inte på bilar som är utrustade med en tvåtaktsmotor eller som använder motorpetroleum som bränsle.

Dessa mätningar görs på bensinfordon som tagits i bruk år 1978 eller senare och på dieselfordon som tagits i bruk år 1980 eller senare. För bensindrivna fordon som är yngre än 10 år utförs endast en OBD-kontroll. På dieselbilar som tagits i bruk från och med den 1 september 2016 utförs en OBD-kontroll i stället för en röktäthetsmätning.

Ikonen Intyg

Kontrollintyg

Du kan också visa upp ett separat kontrollintyg för dessa mätningar, som du kan ha fått till exempel i samband med en service. Intyget får inte vara äldre än 3 månader och det ska vara avsett som ett intyg som ska visas upp vid besiktning. Då görs inte mätningarna under besiktningen, utan bedömningen görs på basis av intyget. Om ett fordon måste ha både en avgasmätning och en OBD-mätning krävs ett separat intyg för båda mätningarna.

Skippa video

Är avgasmätningarna obligatoriska?

Vår besiktningsman Toni förklarar de lagstadgade mätningarna (på finska).

A-Katsastus ger dig råd – Lagstadgade mätningar

BG:s tjänst för borttagning av sotavlagringar logo