Besiktningar och avgasmätningar

A-Katsastukselta katsastukset ja päästömittaukset

Det är lätt att komma till besiktningen

Största delen av våra betjäningsställen runtom i Finland betjänar kunder vid ärenden gällande periodisk besiktning och avgasmätning både med och utan tidsbokning. Du hittar betjäningsställenas kontaktuppgifter, periodiska besiktningens priser och öppettider med hjälp av sökningen på sidan Betjäningsställen och priser. Information om övriga priser finner du på Vanligaste priser –sidan.

Tid kan du boka och betala behändigt via Internet, eller genom att kontakta vår kundtjänst, tfn. 075 323 2222.

Drive-in -priserna varierar per station. Kolla specifik stations priser genom att leta reda på en för dig passande station via sidan Betjäningsställen och priser. Du får alltid ett billigare pris om du bokar besiktningen på förhand. Det finns även en begränsad mängd sk. Förmånliga tider till salu på en del stationer. Du kan endast dra nytta av en Fömånlig tid genom att betala den på förhand.

På våra besiktningsstationer går det bra att betala med finländska bankkort, med de vanligaste kredit- och betalkorten – och så med kontanter förstås.

Varför besiktigas bilar?

I Finland är fordonsbesiktning en lagstadgad åtgärd som bygger på den gällande besiktningsförordningen. Både de kontrollobjekt som ska granskas vid den periodiska besiktningen och bedömningsgrunderna är i huvuddrag fastställda i direktivet. Utgående från detta agerar varje EU-land enligt sin egen lagstiftning.

Vid besiktningen kontrollerar man fordonet för att fastställa:

  • Att fordonet och dess utrustning är i det skick som krävs i bestämmelserna
  • Att fordonet är trafiksäkert
  • Att fordonet inte vållar alltför stora miljöskador
  • Att de obligatoriska fordonsavgifterna och -försäkringarna är betalda
  • Att komma till besiktningen är enkelt

Vad ska man ta med sig till besiktningen?

När du kommer till den periodiska besiktningen behöver du inte ta med dig något annat än fordonet som skall besiktas. Registreringsintygets tekniska del underlättar och snabbar upp processen. Vem som helst kan ta en bil till periodisk besiktning, varken ägaren eller innehavaren av bilen behöver vara med.

Kolla även vår snabbguide inför besiktningen. Där hittar du information om hur du förbereder dig för besiktningen och de olika granskningsmomenten.
Snabbguide inför besiktningen

Välkommen till besiktningen!

A-Katsastus - Miten toimin katsastuksessa?Hur bör jag göra vid besiktningen?

Hur bör jag göra vid besiktningen? -schemat visar hur du kan göra ifall du vill boka en besiktning, vad du kan göra under besiktningen samt efter att du fått besiktningsintyget. 
Bekanta dig med  schemat (pdf)

Tidsbeställning på registreringsnumret
Ska du ta teori- eller körprovet?

Ajovarmas kontaktuppgifter finner du på Ajovarmas nätsidor.